ΔΙΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Διδακτική της Χημείας, Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΔιΧηΝΕΤ-ΕΑΑ)
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. «Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες - Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ΔιΧηΝΕΤ-ΕΑΑ» αποτελεί η Διδακτική της Χημείας. Συγκεκριμένα, παρέχονται γνώσεις, αρχές και μεθοδολογία για την έρευνα στη διδασκαλία και τη μάθηση της Χημείας, στην αξιοποίηση τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας στην διδακτική πράξη και στην εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η κατάρτιση μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα:
- Έρευνας της Διδακτικής της Χημείας,
- Οργάνωσης και ανάπτυξης νέων μεθόδων διδασκαλίας της Χημείας καθώς και μεθόδων για την αξιολόγησης της διδασκαλίας της Χημείας,
- Αρχών, μεθοδολογιών και πρακτικών για το περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη και της κατάλληλης για τα θέματα αυτά εκπαίδευσης
- Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, που αποτελούν απαραίτητα εφόδια για όλους τους εκπαιδευτικούς
- Χημείας και Χημικής Τεχνολογίας με έμφαση στη σύνδεσή τους με τη ζωή και το περιβάλλον και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.
- Λειτουργίας, χρήσης και ανάπτυξης νέων εκπαιδευτικών τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας (εκπαιδευτικό λογισμικό, λογισμικό προσομοίωσης, πολυμέσα, Internet) και των εργαλείων ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού.
Το Δ.Π.Μ.Σ. «ΔιΧηΝΕΤ-ΕΑΑ» στοχεύει:
- Στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της χημικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες σε επίπεδα ανάλογα και ανταγωνιστικά με αυτά των πλέον ανεπτυγμένων χωρών
- Στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών αλλά και νέων επιστημόνων προκειμένου να αποτελέσουν υψηλού επιπέδου στελεχικό δυναμικό στην εκπαίδευση. Τα στελέχη αυτά θα μεταφέρουν την επιστημονική χημική γνώση στο κοινωνικό σύνολο τόσο μέσω της διδασκαλίας όσο και με τη συμμετοχή τους στη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής.
- Στην αναβάθμιση του ρόλου της Χημείας σε σχέση με την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και τη σύνδεση της με τη σύγχρονη καθημερινή ζωή με τελικό στόχο τη συμβολή της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
- Στην εμβάθυνση της έρευνας και διδασκαλίας της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την υποβοήθηση της ορθής διδασκαλίας της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.