Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Διδακτική της Χημείας, Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΔιΧηΝΕΤ-ΕΑΑ)

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΜΣ

Το συνέδριο για τα 25 χρόνια λειτουργίας του ΠΜΣ ΔιΧηΝΕΤ-ΕΑΑ, του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική της Χημείας, Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη», ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου επιθυμεί να εκφράσει  τις ειλικρινείς ευχαριστίες της σε όλους και όλες που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου: όσους έδωσαν μια από τις κεντρικές ομιλίες, αλλά και όσους παρουσίασαν τις εργασίες που εκπόνησαν στο πλαίσιο του ΔιΧηΝΕΤ-ΕΑΑ ή μελέτες που βασίστηκαν στις διπλωματικές εργασίες τους και εμπλουτίστηκαν στη συνέχεια με την εφαρμογή τους στην τάξη. Ευχαριστεί, επίσης, και όσους παρευρέθηκαν στις εργασίες του συνεδρίου: τους αποφοίτους του ΔιΧηΝΕΤ, τους συναδέλφους από τη Μέση Εκπαίδευση -από την Αθήνα και την επαρχία-, τους διδάσκοντες στο ΔιΧηΝΕΤ-ΕΑΑ και τους συναδέλφους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι αυτοί που προσέθεσαν στην οργάνωση του συνεδρίου ζωντάνια και ζεστασιά. Και, βέβαια, όσους και όσες μας βοήθησαν στην οργάνωση και στη διεξαγωγή του συνεδρίου και κυρίως τους νέους συναδέλφους-φοιτητές του ΔιΧηΝΕΤ-ΕΑΑ που παρείχαν, εθελοντικά και πρόθυμα, τη βοήθεια τους στη Γραμματεία.

Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 συνάδελφοι. Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν κάλυπταν τις τρεις κύριες κατευθύνσεις του Μεταπτυχιακού Προγράμματος  με μια ποικιλία από επιμέρους θεματικές, όπως:

Χημική σκέψη και κατανόηση χημικών εννοιών

Διδασκαλία διεπιστημονικών εννοιών

Προτάσεις εργαστηριακής διδασκαλίας της Χημείας

Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία και τη μάθηση  της Χημείας

Διδασκαλία για την Αειφόρο Ανάπτυξη και το Περιβάλλον

Η Χημεία στην καθημερινή ζωή

Αξιοποίηση μουσείων και ερευνητικών κέντρων στη διδασκαλία της Χημείας

Κοινωνικο-επιστημονικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της Χημείας

Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και Διδακτική της Χημείας

Θέματα Παιδαγωγικής.

Το επίπεδο των ομιλιών ήταν, κατά γενική ομολογία, υψηλό, τα δε κείμενα των ομιλιών και οι βιντεοσκοπημένες ομιλίες θα ανέβουν άμεσα στον διαδικτυακό τόπο του συνεδρίου.

Το συνολικό κόστος του συνεδρίου καλύφθηκε από τον προϋπολογισμό του ΔιΧηΝΕΤ-ΕΑΑ (ΕΛΚΕ του ΕΚΠΑ), ενώ τα έξοδα για τη χρήση του αμφιθεάτρου Αργυριάδη κάλυψε η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών. Τους ευχαριστούμε.

Κλείνοντας, θεωρούμε ότι το συνέδριο του ΔιΧηΝΕΤ-ΕΑΑ, πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα του, υπογράμμισε την ανάγκη τακτικότερων επιστημονικών συναντήσεων με θέμα τη Διδακτική της Χημείας στο επίπεδο, όχι μόνο της Δευτεροβάθμιας, αλλά και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάτι τέτοιο θα έκανε το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ κέντρο παρακολούθησης των διεθνών εξελίξεων στον συγκεκριμένο επιστημονικό χώρο, ενώ θα ήταν πρόκληση και για τη διαρκή εξέλιξη του ίδιου του ΠΜΣ ΔιΧηΝΕΤ-ΕΑΑ.

Η Οργανωτική Επιτροπή